-- tarinoita omalta tieltäni, toisinaan myös aikamatkoja --



maanantai 19. syyskuuta 2011

Apteekin hyllyiltä



Wanha apteekki eli Raahen Apteekkimuseo on jännittävä paikka. (Niin jännittävä, että siitä oli eilen myös lyhyt ohjelma TV1:llä, mutta nyt on jo vähän myöhäistä mainostaa...) Vielä 1998 sen tiloissa toimi oikeastikin apteekki, mutta varsinaisen toiminnan siirryttyä muualle huoneistosta tuli hieno esittelypaikka jo olemassa olevalle apteekkiesineiden kokoelmalle. Entiset apteekkarit olivat koonneet vanhaa kalustoa, erityyppistä apteekkilasia, vanhoja lääkepakkauksia, rohdoksia ja  myös lääkeaineita ullakolle ja varastoihin. Nyt ne kaikki ovat vapaasti ihmeteltävissä.

Kesällä sitten ihmettelin ja kiertelin museolla kerran jos toisenkin. Ennen vanhaan meno apteekeissa oli varsin toisenlaista kuin nykyisin, oikeastaan apteekki oli paitsi apteekki myös eräänlainen sekatavarakauppa, kemikaalio, makeispuoti, omalääkäri, rippituoli ja kieltolain aikaan myös ja ennenkaikkea ainoa "laillinen" anniskelupaikka. Suurimman osan lääkkeistä valmisti vielä viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla apteekin oma farmaseutti tai apteekkari paikanpäällä, joten oman reseptin valmistumista saatoi joutua odottelemaan helposti tunninkin. Siinä ehti vaihtaa kuulumiset muun apteekkiväen kanssa, siitä "rippituoliksi" tituleeraaminen. Lääkäreitä taas Suomessa vierastettiin vielä 1900-luvun alussakin ja jolleivät erilaiset hierojat, kupparit, puoskarit ja kansanparantajat tautia taltuttaneet, apua haettiin usein apteekista ennen kuin uskaltauduttiin tohtorin vastaanotolle. Myös apteekin työntekijöiden toimenkuva oli varsin eri kuin nykyisin, koska valtaosa lääkkeistä tosiaan valmistettiin itse. Apteekkari seurasi usein rohdoksen matkaa omalta kasvimaalta tai metsästä monenlaisten käsityövaiheiden kautta valmiiksi lääkkeeksi asti.

Wanhasta apteekista riittäisi ummet ja lammet juttua, mutta luulen että jätän vähän toiseenkin kertaan. Nyt katsellaan, mitä kaikkea erikoista apteekista saattoi löytää sanottakoon vaikka about sata vuotta sitten. Enkös luvannutkin viedä teidät aikamatkalle?



___________________________________________________________________


 Kölninvettä, myös reseptillä!


Tokalon kaunistamaan ihonne. Myös hiusvärejä.


 Cantharis, espanjankärpäsiä.
Miten olisi espanjankärpäslaastari poistamaan särkyä?


 
Eläimetkin tarvitsevat lääkkeitä.


Välineet värjäykseen: Dewecon Värisaippuat!


Indigonsinistä.


Apteekkipaperitavarainnäytekirja paljastaa: Sitruunasoodaa, Vichy vettä, Mansikkalimonaadia!