-- tarinoita omalta tieltäni, toisinaan myös aikamatkoja --



maanantai 29. heinäkuuta 2013

Pyhän Kolminaisuuden kirkko


Perjantain lomapäivään kuului myös perinteinen kävelykierros ympäri keskustaa, ennen kaikkea wanhaa Raahea. Poikkesimme Raahen vaikuttavaan kivikirkkoon, joka valmistui vuonna 1912 ja jonka suunnitteli Josef Stenbäck. Kirkko rakennettiin tulipalossa tuhoutuneen vanhan kirkon tilalle (olettekin jo aiemmin nähneet kuvia kirkkoveistoksista, jotka selvisivät tuolloisesta palosta tapulin suojissa). Kirkkovierailu oli itsellenikin antoisa, sillä pyhäkkö peruskorjattiin hiljattain, enkä ollut vielä ennättänyt tarkemmin tutustua uuteen ulkoasuun, joka tosin tavoitteli kirkon alkuperäistä lookkia.

Lisää tietoa rakennuksesta löytyy seurakunnan sivuilta.












Eero Järnefeltin maalaama Heräävä toivo.









...ja ole hiljaa, kun minä opetan sinulle, mitä viisaus on.













sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Veljet ja siskot, mikä meininki?


Viime perjantaina oli hauska, helteinen ja herkullinen lomapäivä. Rakkaat reissutyttöni Laura ja Riina matkustivat ilokseni tänne Raahen lakeuksille ja vietimme päivää tutustuen vanhaan kotikaupunkiini, sen rantoihin, katuihin, tietenkin myös museoihin. Herkuttelimme pitkään ja hartaudella. Illan kruunuksi kurvattiin Fantin rantaan ja upeaan 25-vuotiaaseen Rantajatsit -tapahtumaan, jossa perjantai-iltaa tähdittivät tunnelmallinen Kekko Fornarelli Trio ja hulvaton Mopo, illan hämärissä kassakaapin räjäytti vielä aikamoisella draivilla Ricky Tick Big Band ja Julkinen Sana. Osasin jo etukäteen odottaa hyvää keikkaa, mutta nyt tuskin kenellekään jäi epäselväksi, että nämä räppidudet ja kovasti diggailemani orkesteri kuuluvat yhteen. Jatsasin jalkani rakoille.

En malttanut keikkojen aikana tuuskata kameran kanssa, joten tässä linkki tapahtumanjärjestäjän albumiin:
http://www.flickr.com/photos/villefi/sets/72157634768946215/

Olen ehkä aiemminkin soitattanut tätä kokoonpanon ensisinkkua, mutta tässä silti vielä linkki Julkinen sana -biisiin.

Alla muita kuvatunnelmia päivältä. Hyvä meininki.






Raahen Fiia






Pönötys Wanhan Herran kanssa.












Lukion poikia.








perjantai 19. heinäkuuta 2013

Opastettu kierros



Muutamia museokuvia onkin täällä jo vilahtanut, mutta koska kyseessä on suorastaan ehtymätön aarreaitta ja töissä ollessani saan inspiskohtauksia, ajattelin jatkaa samoissa merkeissä. Vien teidät opastetulle kierrokselle Pakkahuoneen Merimuseoon, tuttavallisemmin Pakkikselle! Laitoin kuvan rakennuksesta jo aiemmin, vilkaiskaahan edellisiä jutustelujani.

Mitä kaikkea museolta voikaan löytää?



"Wuhuu, tervetuloa kierrokselle Merimuseoon!"


Alakerrassa on monenmoista merenkulkutavaraa,


kuten suuri laivakello, köysiä ja kapteenintauluja.


Ja se Oolannin sota oli kauhia (hurraa, hurraa)...
 

300:lla laivalla seilas engelsmanni Suomemme rannoilla...


Pieni merimiehen koti.


Kulta- ja hopeasepän verstaan välineistö.
 

1600-luvun kirkkoveistoksia
 

käytössä olevassa kirkkosalissa.


Raahelaiselämää 1800-luvulta.


Rouvia ja neitejä.


Paikallisia käsitöitä yläkerrassa.

 
Eksoottisiin kokoelmiin olettekin jo tutustuneet.


Mainos: Kaikki Rantajatseille!


Mutta oveluuttani laitankin kuvia vain sen verran, että teidät valtaa uteliaisuus ja välttämätön pakko tulla itse paikanpäälle katsomaan kaikkea sitä ihmettä ja kummaa, jota täältä löytyy! Hah.


keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Vielä siitä kiinanruususta...


Hei, huomasin juuri, että olen aika-ajoin paasannut täällä Kiinanruusustani! Se kukki keväällä oikein komeasti pariinkin otteeseen. Laitan näin jälkeenpäin pari kuvaa, koska tottakai teitä kaikkia on jäänyt kaivelemaan, mikä oli kasvin kohtalo. Tämän päivän soudtrackiksi biisi, jolla Aila-ystäväni minua taannoin ilahdutti:









Mätsimätsi!






Mussukkani nyttemistä vaiheista en osaa kertoa mitään, jätin sen nimittäin kevätkortteeriini hoitoon... Ajattelin noutaa sen heti kun menen Helsinkiin seuraavan kerran, mutta luultavasti haenkin sen huomaani vasta syyskuun alussa, kun muutan taas hetkeksi jonnekin päin pääkaupunkiseutua. Sinnittele siihen saakka, Ruususeni! Muut kasviparkani ovat kämppisteni hellässä mutta hajamielisessä hoidossa kotona Turussa, niidenkin kohtalo selviää, kun menen taas käymään. Luultavasti tulen vielä raportoimaan eloonjääneistä.


maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mitä museot ovat?



Pakkahuoneen Merimuseo Raahessa



Museumit eli wissin kaawan mukaan järjestetyt, kootut kappaleet, joita merkillisiä, hyödyllisiä, opettawaisia, ei wähemmän oma maamme, waan myös wieraat maat tarjoawat, owat jo useammissa siwistyneissä maissa pidetyt woimallisina wälikappaleina siwistyksen lewittämiseen ylhäisten ja alhaisten seassa; monille owat ne jo tulleet wälttämättömiksi tarpeiksi.

Sellaisissa talletuksissa owat kansakunnat suojelleet muistoja muinaisista ajoista, ja ne owat siis niin kuin muisto-tiedotkin kansan suusta, kyllä irtautuneita, mutta kuitenkin aina arwollisia kappaleita, jotka muinaisasiain tutkija sitten asettaa yhteen, ja joista hän joskus on onnistunut saamaan odottamattomimpia selwityksiä. Ne owat sanoaksemme, kuwa-historia, tehty jäänöspalasista, historian korkokartta. Jokainen pienikin muinaisajan jäännös woipi olla arwollinen ohjaaja jollekin tapahtuneelle asialle. Se on siis welwollisuutemme sitä tallettaa. Jollakulla ykstyisellä on ystäwäwainaaltaan perintöä; se woipi olla wähästäarwosta, joutawaakin, mutta se on kalliina muistona, joka puhuu merkillisestä elämän tapauksesta, siksi hän ei saata siitä mitenkään luopua. Niin owat ne historialliset asiat meidän kalliimmat muistomme muinaisajoista: tallettakaamme niitä niin, että ne tulewat kaikkien omiksi, niin kuin ne kuuluwatkin kaikille. Kunnia sille joka uhraa ykstyistä hywäänsä yhteiseksi hywäksi!

Toinen tarkoitus on wieraista maista kootuilla luonnon- ja taidetuotteilla. Mitä ne ensiksi mainitut owat yksityisesti omalle maalle ja sen historialla, sitä owat nämä wielä suuremmasta määrästä: ne osottavat koko maailmaa, koko luontoa. Ne owat nähtäwänä luonnonhistoriana. Ne todistawat Luojan kaikkiwallasta, wiisaudesta ja moninaisuudesta. Ne opettawat meitä antamaan arwon, mutta ei ylimääräistä arwoa sille, mitä meillä on. Ne ilmoittawat meiltä wielä paljon puuttuwan, ja näyttäwät meille tien, jolla nämä puutteet owat täytettäwät.

 ----

Se on sen laajan, koko maanpiirin maita yhdistäwän merenkulun ansio, että se on matkaansaattanut mahdollisuuden valmistaa wiime mainittuin luonnon-historiallisten kaluin kokouksia, isoja museumisia, sellaisia löytyy, esim. Londonista, Pariisista ym. kaupungeista ja paikkakunnista, mainioita, maailmankaluin sisältäwiä; ja sellaisen laitoksen asettamisesta on se kuin tässä ehdotellaan – ei niitten wiimeksi mainittuin suurten, kostantawain rinnalle kilpailewia, - mutta miks’ei wähäistä sellaista alkua! Tulkoon tämä alku kuinka kainoksi tahansa – ainoastaan olemme sen tehneet – pitkittämisen jätämme jälkeläisillemme.

- m.

Jälkimaine. Me olemme kuulleet, että Braahen kaupungissa on walmistettu sellaisen museumin alku, ja hyvä olisi, että muutkin kaupungit seuraisiwat tätä kaunista esimerkkiä.











Edellinen pitkähkö lainaus on osa Raahen museon perustajan, piirilääkäri Carl Robert Ehrströmin Museumit -pamflettia. Se on museoiden tarpeellisuutta perusteleva teksti, joka julkaistiin Oulun Wiikko-Sanomissa marraskuussa 1862. Tekstiin on tiivistetty joitakin perusajatuksia siitä, mitä museot oikeastaan ovat. Vaikka aikaa onkin rientänyt ja museot muuttaneet muotoaan erikoisten esineiden paljoudesta selkeämmin tarinaa kertoviksi, nämä perusajatukset eivät ole kadonneet.

Ehrström on jäänyt opiskelutovereitaan ja ystäviään Lönnrotia, Cygnaeusta, Runebergia ja Snellmania tuntemattomammaksi luotuaan pitkän uransa lääkärinä ja monipuolisena kulttuuri-ihmisenä kaukana pääkaupungista ja Suomen sivistyneistön ytimestä. Itse hän koki tehneensä tovereihinsa verrattuna vain vähän yhteiseksi hyväksi, mutta oli kuitenkin tyytyväinen voituaan pieneltä osaltaan ottaa osaa työhön "valon, toivon ja totuuden hyväksi". Suomen ensimmäisen, alunalkaen kaikille avoimeksi tarkoitetun museon perustaminen oli teko, jonka seurauksista voimme vieläkin nauttia.  Ehrström on ansainnut paikkansa suomalaisten suurmiesten joukossa.


sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Hassu työpaikka



Raahen museo on Suomen vanhin julkinen museo, joka perustettiin jo vuonna 1862. Nykyisin Raahen museoon kuuluu kaikkiaan seitsemän eri museokohdetta. Vanhinta mallia edustaa Pakkahuoneen Merimuseo, jossa on yhä esillä museon varhaisinta esineistöä: merimiesten kaukomailta tuomia kummallisuuksia. Pakkahuoneella voi tutustua raahelaiseen merikaupunkielämään 1800-luvun suuruuden aikoina sekä ihailla Mikael Baltin kirkkoveistostaidetta 1600-luvulta. Lisää tietoa löytyy osoitteesta http://www.raahenmuseo.fi/.

Museosta löytyy monenmoista hauskaa, tässä muutama namipala kirkkoveistoksista ja eläinkunnan ihmeistä:



Balt-tyyppejä



Näyttääkkö nää tyypit jotenki syyllisiltä?











Pallokala



Kumpi on söpömpi?







Swimmmm - swimmmm.....







Tunturipöllö

<3